Дан матерњег језика

Датум: 06. Mart 2023 09:19 Категорија: Догађаји

Дан матерњег језика обележава се 21. фебруара сваке године. Основни циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика и мултилингвизма. Генерална скупштина УНЕСКО 1999.год. прогласила је овај датум за Међународни дан матерњег језика у знак сећања на студенте који су на тај дан 1952.године убијени у Даки, у источном Пакистану, јер су протествовали
што њихов језик није проглашен за званични.

У уторка, 21. фебруара 2023. у нашој школи обележен је Међународни дан матерњег језика. Активности су организоване и прилагођене ученицима свих разреда.
Ученици млађих разреда су са својим учитељицама разговарали о значају познавања језичке културе и неговању матерњег језика. Њихов разговор пратио је припремљен материјал и презентација.
Са ученицима старијих разреда разговарале су наставнице српског језика и библиотекар. Разговор је, такође, пратила презентација. У току рада подсетили смо се речи нашег језика које са данас мање користе (или не користе), а ученици су изразили жељу да дођу у библиотеку и у речнику пронађу значење тих речи (нпр. пенџер...).
На крају активности, ученици су слушали песму Негујмо српски језик.
Ученици су се још једном подсетили да је језик обележје једног народа, да он живи док је жив последњи човек који тим језиком говори и да, иако се каже да вредимо онолико колико језика говоримо, важно је да матерњи језик чувамо и поштујемо туђе језике.

Реализатори ове активности су Драгица Вучићевић, Мирјана Тодоровић, Александра Миливојевић и Данијела Ајдачић.