Активност - Кисели купус-комерцијални проузвод, наука

Датум: 06. Mart 2023 09:13 Категорија: Догађаји

У уторак, 28. фебруара 2023. год. у матичној школи  реализована је активност планирана у оквиру Тима за међупредметну компетенцију и предузетништво за месец фебруар. У реализацији су учествовали  ученици млађих и старијих разреда, предшколци и  наставници. Тема активности била је Кисели купус-комерцијални проузвод, наука. 

Циљ активности било је проширивање и стицање нових знања о овој намирници из области биологије, хемије и физике-међупредметно повезивање; проширивање знања о производњи хране, органској храни; развијање предузетничког духа.
    Активност је праћена презентацијом, али и активним учешћем ученика у разговору и извођењу огледа.
    Започели смо разговором о купусу:
*каква је биљка; када и како се узгаја; историјске чињенице; врсте купуса; богат витаминима и минералима, фолном киселином...;
*производња киселог купуса: ферментација у три фазе;
*пример дегустатора из Русије, формуле, 4% раствор;
*индикатори: природни и хемијски.
У току рада више пута смо поновили да је купус веома здрава намирница, богата витаминима и минералима, да треба што више да је користимо, уз стално навођење примера из свакодневног живота. Научили смо фазе процеса кишељења купуса као и поступак истог.
Након овога уследили су огледи у којима су учествовали ученици и који су били веома занимљиви:
-оглед – природни индикатор (љубичасти купус);
-оглед - хемијски индикатори (лакмус хартија);
-оглед  „Пуњење балона водоником“;
-оглед „Магично жуто“;
-оглед  „Прелепо плаво“.
Реализована активност је била веома занимљива. Ученици су активно учествовали у раду и разговору. Повезана су знања из биологије, физике и хемије, али и математике и историје. Поред тога, на основу питања ученика закључујемо да смо код ученика млађих разреда пробудили заинтересованост за предмете које ће имати у старијим разредима.

Реализатори ове активности били су наставници биологије, хемије и физике.