Обележавање Савиндана

Датум: 07. Februar 2024 11:16 Категорија: Догађаји

И ове године у нашој школи је свечано обележена школска слава  - Савиндан.

Свети Сава је, како је рекао владика Николај, ,,најлепше српско дете које је даровано Богу, али и најлепши српски лик кроз који се Бог нама приказује“.
Животно дело Светог Саве вишевековна је цивилизацијска вредност. Поред тога што је поставио правне и духовне стубове државности и савременог школства, Свети Сава је био једна од најважнијих историјских личности, утемељитељ образовања, државности и верске културе. Оплеменио је нашу душу врлинама православља. Научио је свој народ шта су љубав, част, достојанство, знање, мирење и праштање. У веку у којем ми живимо, главно оружје којим човек може да се брани и да осваја, да влада и да служи, да ствара и да дише, јесте знање, зато треба смело  корачати на путу ка стицању и ширењу знања.
Свечана приредба поводом прославе школске славе уприличена је 27. јануара 2024. у нашој школи. Гостима се обратио директор школе, Горан Ичелић, који је поздравио све присутне, честитао им славу и захвалио се свима који су уложили труд  у то да се Савиндан традиционално прослави на свечан и пригодан начин. Програм у матичној школи је отворен Химном Светом Сави након чега је наступио рецитал ученика млађих и старијих разреда, као и следеће драматизације: ,,У колони Светог Саве“, ,,Свети Сава помаже сиромашној породици“. У издвојеном одељењу у Добрачама такође је пригодним програмом обележен овај дан. Прослава Дана Светог Саве протекла је у свечаном духу и ведром расположењу.